Acht Digitaal

Ontstaan

Acht Digitaal is een initiatief van dorpsbewoner Hans Klein Sprokkelhorst. Hij vond in 2000 dat de Achtse gemeenschap ook digitaal geïnformeerd moest worden. Het liefst vanaf één en dezelfde website.

Jarenlang beheerde hij de site in zijn eentje. Dorpsbewoners die namens een vereniging of stichting stukken wilden publiceren kregen schrijfrechten. Er kwam een wekelijkse nieuwsbrief en in 2015 versterking in de vorm van één webredacteur.

Sinds 2019 bestaat de webredactie uit 3 webmasters. De derde deelnemer is een lid van de Dorpsraad.

Acht Digitaal is een niet-commerciële website gerund door vrijwilligers en voornamelijk gericht op de inwoners van het kerkdorp.

 • Redactie
  • Hans Klein Sprokkelhorst  (algemeen beheer, administrator), Roerstraat 22, Acht, 06-51479128 
  • Zet contact in je smartphone

  • Daphne Jonkers-Metselaar (web- en tekstredactie), Acht
  • Peter Goedegebure (webredactie), Acht
 • Webredactie specifieke pagina’s
  • Buurtpreventie: Annelies Siepel en Paul van Dooren
  • Boomgaard: Hans Wijnen
  • SJB: ToDo

Iets te vertellen?

Nieuwsberichten kun je aandragen door een e-mail te sturen  naar tip@acht.nl

Vergeet niet om je telefoonnummer te vermelden, dan kunnen we contact met je opnemen als er nog vragen zijn over je tekst. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen niet te publiceren of tekstueel aan te passen. Nieuwsberichten worden krachtiger als ze voorzien zijn foto’s. Daarom vragen we om bij elk aangeleverd nieuwsbericht een foto mee te sturen. Wij gaan er vanuit dat de fotograaf (en de geportretteerde) toestemming hebben gegeven voor het gebruik van de foto voor publicatie.

Mis je informatie of klopt er iets niet?

Laat het ons weten via tip@acht.nl

Voor het nageslacht

Deze website is door de Koninklijke Bibliotheek (KB) aangemerkt als digitaal erfgoed. Per 12 februari 2020 wordt de website gearchiveerd en duurzaam opgeslagen.

Uit een e-mail van de KB

Websites bevatten vaak waardevolle informatie die niet analoog verschijnt en die ten gevolge van de grote ‘omloopsnelheid’ het risico loopt voorgoed verloren te gaan. Dat websites als ‘digitaal erfgoed’ het behouden waard zijn, is internationaal erkend in het Unesco Charter on the Preservation of the Digital Heritage uit 2003. Het signaleert dat digitaal erfgoed verloren dreigt te gaan en dat het bewaren daarvan voor gebruik door de huidige en toekomstige generatie onderzoekers zeer urgent is.

Als nationale bibliotheek is de KB wettelijk verantwoordelijk voor het verzamelen, beschrijven en bewaren van in Nederland verschenen publicaties, al of niet elektronisch. De KB ziet het als haar taak om ook websites duurzaam te bewaren en raadpleegbaar te houden voor toekomstige generaties en ze te behoeden voor verlies door bijvoorbeeld technologische veroudering.
Om die reden archiveert de KB websites die als verzameling een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet.

Veiligheid van deze website

Met behulp van  www.internet.nl, kan je websites testen op veiligheid. Kijk maar naar de 
test->  https://internet.nl/site/acht.nl/    Ons resultaat staat nu op 100%

Fotoserver

Webruimte is niet gratis en foto’s nemen veel ruimte in. Daarom heeft deze website een fotoserver. Neem een kijkje op https://kr.acht.nl/photo met de alias acht.nl/fotoalbum je vindt er schoolfotos, foto’s van evenementen en historische foto’s.

Interview met oprichter Hans

Meer weten over de oprichter van onze website, lees het interview dat Karin met hem hield: Interview Webmaster in het dorpsblad . Het artikel verscheen in 2019 in Kijk op Acht.

Reacties zijn gesloten.