Digitaal Acht - De digitale kiosk voor Kerkdorp Acht

Acht DigitaalAcht Digitaal is een niet-commerciële website gerund door vrijwilligers en voornamelijk gericht op de inwoners van het kerkdorp Acht.

Ontstaan

Acht Digitaal is een initiatief van dorpsbewoner Hans Klein Sprokkelhorst. Hij vond in 2000 dat de Achtse gemeenschap ook digitaal geïnformeerd moest worden. Het liefst vanaf één en dezelfde website.

Jarenlang beheerde hij de site in zijn eentje. Dorpsbewoners die namens een vereniging of stichting stukken wilden publiceren kregen schrijfrechten. Er kwam een wekelijkse nieuwsbrief en in 2015 versterking in de vorm van één webredacteur. In 2019 werd de redactie verder uitgebreid met een lid van de Dorpsraad.

Het vertrek van Hans

Eind 2022 gaf Hans aan te gaan verhuizen naar Uden. Om het voortbestaan van de website te waarborgen heeft Achtse Belangen (de vereniging achter de Dorpsraad) het beheer van de website overgenomen.
Gelukkig heeft zich op dat moment ook nog iemand aangemeld om de redactie te versterke

Redactie

Acht Digitaal word bijgehouden door 3 vrijwilligers (van links naar rechts):

Sander van der Aa
Selfie van de drie personen
Daphne Jonker – Metselaar
Peter Goedegebure

Iets te vertellen?

Nieuwsberichten kun je aandragen door een e-mail te sturen  naar tip@acht.nl

Vergeet niet om je telefoonnummer te vermelden, dan kunnen we contact met je opnemen als er nog vragen zijn over je tekst. De redactie behoudt zich het recht voor bijdragen niet te publiceren of tekstueel aan te passen. Nieuwsberichten worden krachtiger als ze voorzien zijn foto’s. Daarom vragen we om bij elk aangeleverd nieuwsbericht een foto mee te sturen. Wij gaan er vanuit dat de fotograaf (en de geportretteerde) toestemming hebben gegeven voor het gebruik van de foto voor publicatie.

Mis je informatie of klopt er iets niet?

Laat het ons weten via tip@acht.nl

Voor het nageslacht

Deze website is door de Koninklijke Bibliotheek (KB) aangemerkt als digitaal erfgoed. Per 12 februari 2020 wordt de website gearchiveerd en duurzaam opgeslagen.

Uit een e-mail van de KB

Websites bevatten vaak waardevolle informatie die niet analoog verschijnt en die ten gevolge van de grote ‘omloopsnelheid’ het risico loopt voorgoed verloren te gaan. Dat websites als ‘digitaal erfgoed’ het behouden waard zijn, is internationaal erkend in het Unesco Charter on the Preservation of the Digital Heritage uit 2003. Het signaleert dat digitaal erfgoed verloren dreigt te gaan en dat het bewaren daarvan voor gebruik door de huidige en toekomstige generatie onderzoekers zeer urgent is.

Als nationale bibliotheek is de KB wettelijk verantwoordelijk voor het verzamelen, beschrijven en bewaren van in Nederland verschenen publicaties, al of niet elektronisch. De KB ziet het als haar taak om ook websites duurzaam te bewaren en raadpleegbaar te houden voor toekomstige generaties en ze te behoeden voor verlies door bijvoorbeeld technologische veroudering.
Om die reden archiveert de KB websites die als verzameling een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet.

Interview met oprichter Hans

Meer weten over de oprichter van onze website, lees het interview dat Karin met hem hield: Interview Webmaster in het dorpsblad . Het artikel verscheen in 2019 in Kijk op Acht.

  • Nieuws delen?

  • Heb jij een tip voor Acht Digitaal? Wij staan altijd open voor interessante nieuwsberichten en leuke evenementen rondom kerkdorp Acht.

  • Vul direct ons formulier in!

  • Acht Digitaal nieuwsbrief

  • Ontvang direct, of eens per week, een e-mail met de laatste nieuwsberichten op de site van Acht Digitaal. Blijft op de hoogte en meldt je direct aan.