Acht Digitaal - De digitale kiosk voor Kerkdorp Acht
 Witte gans het haasje

Witte gans het haasje

Geschreven door Daphne Jonkers-Metselaar op donderdag 16 februari 2023.

Tussen de Vliststraat en de Achtse loop langs de Verzetsheldenlaan scharrelde altijd een duo witte ganzen. Ik denk dat de meeste mensen wel gecharmeerd waren van de dieren, al zullen ze voor de directe buurtbewoners ook wel een doorn in het oog geweest zijn. Nu is het duo niet meer …

Kop van een witte gans

Petr Kratochvil (CC0 Public Domain)

Donderdagmorgen (16 februari) is één van de twee dood gevonden in de goot van de Verzetsheldenlaan, ongeveer 30 m van de kruising met de Rijnstraat. Gezien de bloedsporen is het beestje met een enorme vaart aangereden. Het lijkt erop dat het dier geen schijn van kans had.

Helaas is degene die een einde maakte aan het ganzenleven doorgereden. Een actie die wij erg betreuren.

Inmiddels hebben de Vrienden van de Dierenweide aangegeven dat ze zich over de, in rouw zijnde, andere gans gaan ontfermen. Ze hopen die een mooi nieuw thuis te geven in de dierenweide.

 

9 reacties op “Witte gans het haasje”

 1. Arnaud van der Steen schreef:

  Hoe mooi en lief ik de actie van de De vrienden van de Dierenweide ook vind, nu wordt de overblijvende gans wel de vrijheid om vrij rond te kunnen zwemmen en rondscharrelen in een veel groter gebied ontnomen.

  • Peter schreef:

   Ik begrijp je ongerustheid.
   De mensen van de dierenweide doen dit niet zomaar, ze hebben informatie ingewonnen en het advies was om hem bij andere ganzen te zetten.
   En, ik heb hem vanmorgen zien vliegen (omdat ie achterna gezeten werd door iemand met een vangnet), dus als ie wil kan ie daar weg.

  • Neeltje schreef:

   Maar een gans kan niet alleen zijn, op de dierenweide zijn er meerdere ganzen.

 2. peter schreef:

  het wordt de allerhoogste tijd dat er iets aan de verkeersveiligheid wordt gedaan op de rijnstraat!
  er wordt veel te hard gereden, zeker door jongemensen met petjes op. starks is het geen gans maar een kind of oudere.

 3. Wopke Jousma schreef:

  Beter lijkt mij om dezelfde actie als recentelijk in Nuenen is uitgevoerd, nl. er een gans bijzetten. Was heel succesvol. In het tuintje gaat hij of zij het niet overleven verwacht ik.
  PS. Is er al aangifte gedaan?

  • Neeltje schreef:

   Dat lijkt me nu niet echt een optie. De Canadese ganzen zullen wel weer komen broeden en die jagen ze meteen de grote vijver uit, alsmede de Nijlgans die vorig hier ook heeft zitten broeden. De nieuwe gans weet ‘de weg’ nog niet en het moet net maar klikken dan met de nieuwe gans. Zo jong is deze niet meer. Die loopt hier zeker al meer dan 10 jaar.

 4. Els schreef:

  Het was toch logisch geweest als ze geleefd hadden bij de andere eenden en ganzen in het park en de grote visvijver. Maar daar konden ze blijkbaar niet aarden. Ik hoop dat die gans dan wel kan wennen in de dierenweide.

 5. Rianne schreef:

  Ik neem aan dat de vrienden van de dierenweide alle goeds voorhebben met deze rouwende gans
  Mocht het niet lukken met de andere gans , dan zullen er toch wel andere opties bekeken worden, neem ik aan
  Overplaatsing ander park met meer mogelijkheden e.d.
  Ik heb het altijd al een akelig idee gevonden , deze 2 mannekes op zijn gemak aan het kuieren en het harde rijden van bepaalde mensen
  Heel triest zo, hoorde toch echt bij Acht dit duo!

 6. Mikhail schreef:

  Very sad news… These two geese were an important part of Acht for me. It was always pleasant to find them, whistle to get the closer and feed a bit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Nieuws delen?

 • Heb jij een tip voor Acht Digitaal? Wij staan altijd open voor interessante nieuwsberichten en leuke evenementen rondom kerkdorp Acht.

 • Vul direct ons formulier in!

 • Acht Digitaal nieuwsbrief

 • Ontvang direct, of eens per week, een e-mail met de laatste nieuwsberichten op de site van Acht Digitaal. Blijft op de hoogte en meldt je direct aan.