Wat is er gebeurd omtrent de tijdelijke locatie van de school?

Geschreven door Peter Goedegebure op vrijdag 23 september 2022.
.

Beste Achtenaren,

Hierbij wil ik reageren op het proces zoals dat is verlopen rondom de tijdelijke locatie van de basisschool in Acht. Doordat vanuit de gemeente Eindhoven een onzorgvuldige werkwijze is toegepast, zijn wij als Dorpsraad (volgens ons) onterecht in een slecht daglicht komen te staan.
Het enige wat wij wilden was een goede afweging van de locaties, met inbreng van alle Achtenaren, om zo ook te zorgen voor een brede steun voor de locatie (en niet alleen van de gemeente, school en ouders). Wij wilden zeker niet voor vertraging zorgen.
Wij begrijpen zeker dat dit een emotioneel onderwerp is voor de betrokken en dat er daardoor wat heftig gereageerd is.

Wat is er gebeurd omtrent de tijdelijke locatie van de school?

In onze Dorpsraadsvergadering (een vergadering van alleen de raad met daarbij de gebiedscoördinator van de gemeente) van 27 juli hebben wij van de gebiedscoördinator informatie gekregen over de nieuwbouw van de school. Belangrijkste informatie:

 • Gemeente heeft veld aan Merwedestraat aangewezen als locatie.
 • In totaal is hiervoor 1600 m2 nodig.

Omdat wij vinden dat er ook nadelen zijn aan het gebruik van deze locatie vanuit met name veiligheidsperspectief, stellen we voor om alternatieve locaties te bekijken. Hier is de gebiedscoördinator het mee eens.
Op 30 juli heeft onze voorzitter de eventuele alternatieve locaties naar de gebiedscoördinator gestuurd. Dus 3 dagen na de informatie van de gemeente.
Ons idee was om alternatieve locaties met gemeente en school te bespreken en dan de mogelijke alternatieven aan de Achtse gemeenschap voor te leggen.
Pas afgelopen maandag, 19 september, meer dan 7 weken nadat wij de locaties ingediend hadden was er dan een gesprek met de gemeente. Dit gesprek was met gemeente, directeur van de school en vertegenwoordiger van de MR.

Hier bleek:

 • Dat er niet 1600 m2 nodig is, maar 2200 m2 (foutje van de gebiedscoördinator ).
 • Dat de plannen van de gemeente al vergevorderd waren.
 • Dat de locatie aan de Vliststraat het enige mogelijke alternatief was.
  Dat dit een mogelijk alternatief was werd door alle aanwezigen onderschreven. Duidelijk was dat deze locatie voor en nadelen heeft.
  Voordelen: de parkeerstrook bij de voetbalvelden, kinderen kunnen tussen het groen spelen en misschien is er te sporten op de voetbalvelden.
  Nadelen: het ligt bij de Boschdijk en naast een waterpartij (met een hoog hek aan deze zijden zou dat niet onoverkomelijk zijn).
 • Als de mogelijkheid van de locatie Vliststraat onderzocht gaat worden, gaat het proces via de gemeenteraad gewoon door. Het onderzoeken van die extra locatie zou wat vertraging op kunnen leveren.

De Openbare Dorpsraadsvergadering van afgelopen maandag was al gepland voordat de datum van het gesprek met de gemeente bekend was. Het kwam wel goed uit dat we direct onze bevindingen konden delen met de Achtenaren.
Voor ons was dan ook het agendapunt ‘Tijdelijke locatie school’ vooral bedoeld om informatie te delen, niet om te beslissen. Daarvoor wilden wij ook op een andere manier de Achtenaren informeren en laten reageren. Dit bleek dus anders uit te pakken, met als oorzaak dat de gemeente 7 weken lang doorgegaan was met plannen maken en ons pas uitnodigde als het eigenlijk al te laat was.

Onze conclusie

De gemeente heeft de dorpsraad tactisch buiten spel gezet door pas met ons in gesprek te gaan als het al te laat was. Ook hebben wij in al die tijd via de gebiedscoördinator geen informatie ontvangen over de voortgang van de plannen, waardoor wij de indruk hadden dat het allemaal niet zo snel ging.

Wij hebben de gemeente laten weten dat wij zeker niet willen dat het proces vertraagd wordt en dat we ons daarom volledig terug trekken inzake de keuze van de tijdelijke locatie van de school. Ofwel, wat al besloten is behoeft geen inspanning/toestemming van onze kant.

Wij wilden wel dat alle Achtenaren betrokken zouden zijn bij de keuze van de locatie en niet alleen de school en de ouders van de leerlingen. Zodat er algemeen draagvlak zou zijn voor de locatie. Dit juist om procedures tegen de locatie te voorkomen.

Wat ons wel te verwijten valt is dat we naïef geweest zijn, door de denken dat wij als Dorpsraad als serieuze gesprekpartner gezien worden.

Peter Goedegebure

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 • Nieuws delen?

 • Heb jij een tip voor Acht Digitaal? Wij staan altijd open voor interessante nieuwsberichten en leuke evenementen rondom kerkdorp Acht.

 • Vul direct ons formulier in!

 • Acht Digitaal nieuwsbrief

 • Ontvang direct, of eens per week, een e-mail met de laatste nieuwsberichten op de site van Acht Digitaal. Blijft op de hoogte en meldt je direct aan.