Acht Digitaal - De digitale kiosk voor Kerkdorp Acht

Militaire oefeningen vanaf vliegbasis

Geschreven door Daphne Jonkers-Metselaar op vrijdag 3 september 2021.

Van 6 tot en met 17 september wordt vanaf Vliegbasis Eindhoven de oefening Falcon Leap gehouden. Aansluitend aan de oefening stijgen op 18 september vanaf de vliegbasis vliegtuigen op die deelnemen aan de herdenking van Operatie Market Garden. Oefening Falcon Leap wordt georganiseerd door 11 LMB van de Koninklijke Landmacht, het 336 squadron verzorgt samen met internationale deelnemers het transport door de lucht. Oefening Falcon Leap duurt twee weken en is te verdelen in twee grote onderdelen.

Internationaal gezelschap

Tijdens de eerste week wordt het droppen van vracht (CDS-drops) uitgevoerd boven Marnewaard, Deelen en Schaffen België. Hieraan wordt deelgenomen door transportvliegtuigen uit de V.S., Polen, Italië en Nederland, alle vliegtuigen vertrekken vanaf vliegbasis Eindhoven. Alle vluchten vinden plaats binnen de reguliere openingstijden van de vliegbasis. De tweede week staat in het teken van het droppen van parachutisten. Hiervoor zijn de volgende locaties aangewezen: Marnewaard, Houtdorperveld, Deelen, Heteren, Ginkel, Renkum en Hechtelse Heide in België. Ook die week vertrekken alle vliegtuigen vanaf vliegbasis Eindhoven. Het zijn vliegtuigen uit dezelfde landen, aangevuld met een toestel uit Duitsland. Daarnaast zullen twee M28/SC7 vliegtuigen en een historische C-47 ‘Dakota’ een eigen vliegprogramma vliegen.

In de tweede week vinden alle vluchten ook plaats binnen de reguliere openingstijden van de vliegbasis.  Exacte tijden en locaties van de parasprongen worden van tevoren niet vrijgegeven i.v.m. de veiligheid van de toeschouwers en parachutisten.

18 september

Op zaterdag 18 september nemen de toestellen deel aan de herdenking van Operatie Market Garden. Omstreeks 09.30u stappen de parachutisten in de toestellen, om 12.00u landt het laatste vliegtuig op de vliegbasis. Ivm de beschikbaarheid van vliegtuigen en hun bemanning kan de invulling van de oefening veranderen.

De vliegbasis (@VlbEindhoven) zal actuele informatie op Twitter plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Nieuws delen?

  • Heb jij een tip voor Acht Digitaal? Wij staan altijd open voor interessante nieuwsberichten en leuke evenementen rondom kerkdorp Acht.

  • Vul direct ons formulier in!

  • Acht Digitaal nieuwsbrief

  • Ontvang direct, of eens per week, een e-mail met de laatste nieuwsberichten op de site van Acht Digitaal. Blijft op de hoogte en meldt je direct aan.