Digitaal Acht - De digitale kiosk voor Kerkdorp Acht

Geschiedenis van de Parochie

Geschreven door Hans. Klein Sprokkelhorst op donderdag 7 maart 2019.

Voor 1859 werd Acht eeuwenlang bediend door de pastoor en de kapelaans van de St. Petruskerk in Woensel. Iedere zondag kwam er een kapelaan van die parochie te paard naar Acht om eerst in een bestaande kapel, in later jaren in een schuurkerk, de H. Mis te lezen. Deze schuurkerk werd in 1859 de eerste parochiekerk In 1857 komt bisschop Mgr. J. Zwijsen – bisschop van ‘s-Hertogenbosch – tegemoet aan de vurige wens van de Achtenaren om van hun gehucht een zelfstandige parochie te maken. Hij verbindt daaraan de voorwaarde dat men voor eigen rekening een pastorie bouwt en naar behoren in het levensonderhoud van een priester kan voorzien. Als op 17 december 1858 de pastorie klaar is, geeft Mgr. Zwijsen aan de eerwaarde heer G. Smits de opdracht als rector de geestelijke verzorging van de mensen in Acht te gaan behartigen. Op 9 maart 1859 wordt Acht als een zelfstandige parochie erkend en wordt rector Smits officieel de eerste pastoor. 1883 begonnen de Achtse mensen zelf met het bakken van stenen voor de bouw van een nieuwe kerk. Het gebouw kwam klaar in 1885 en werd op 19 juli 1886 door bisschop Godschalks geconsacreerd. In 1926 werd de bestaande kerk vergroot door het aanbouwen van zijbeuken. Een ingrijpende verbouwing kwam tot stand in 1950 onder architectuur van Ir. C. Geenen. Deze had reeds eerder een nieuwe pastorie (1935) en het parochiehuis (1936) ontworpen. Dankzij de vooruitziende blik van de architect kon met betrekkelijk weinig kosten in 1966 het priesterkoor worden aangepast. Er werd een nieuw altaar geplaatst en het tabernakel kwam buiten het priesterkoor op de plaats van het vroegere St. Jozefaltaar te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Nieuws delen?

  • Heb jij een tip voor Acht Digitaal? Wij staan altijd open voor interessante nieuwsberichten en leuke evenementen rondom kerkdorp Acht.

  • Vul direct ons formulier in!

  • Acht Digitaal nieuwsbrief

  • Ontvang direct, of eens per week, een e-mail met de laatste nieuwsberichten op de site van Acht Digitaal. Blijft op de hoogte en meldt je direct aan.