Acht Digitaal - De digitale kiosk voor Kerkdorp Acht
 Geen kermis op Acht

Geen kermis op Acht

Geschreven door Daphne Jonkers-Metselaar op donderdag 17 augustus 2023.

Het had zo mooi kunnen zijn, een kermis in afgeslankte vorm op het kerkplein. De brand in de school zette een vette streep door een traditie van inmiddels twintig jaar. Het is niet gelukt om een alternatieve locatie voor het Merwedeveld te vinden.

De gemeente toonde zich bereid om met de kermiscommissie mee te denken over alternatieve locaties. De ene locatie viel af omdat de ruimte voor andere activiteiten nodig is, de volgende viel af omdat voor die plek meer rijplaten nodig zijn dan normaal gesproken. Dat werd te begrotelijk. Tot slot viel ook het kerkplein af. Met name omdat de bijkomende kosten voor het beschermen van de bomen niet door de commissie gedragen kunnen worden.

Achttien keer Achtse kermis

In 2003 zou Acht 700 jaar bestaan. Veel mensen waaronder de pastoor vonden dat er iets bijzonders moest gebeuren. De animo voor het dorpsfeest liep al jaren terug, dus zou de allerlaatste in het jubileumjaar zijn. In Café De Sport oftewel bij d’n Eb werd het plan geopperd om net zoals vroeger een nostalgische kermis te organiseren op het kerkplein. Nico van der Heijden en zijn beide broers namen het voortouw.

De gemeente ging akkoord met hun plan en de kermiscommissie legde contact met een aantal exploitanten. Er werden goede afspraken gemaakt; voor beide partijen gunstig. Een feesttent zorgde voor extra inkomsten waarmee de kosten voor de aanschaf van eigen materialen, verzekeringen en vergunningen gedekt kon worden.

Toekomst

De kermiscommissie van toen is uitgebreid met leden uit de jongere generatie van de Van der Heijdens.

Bij iedere kermis zijn er circa 40 vrijwilligers actief die allemaal uit directe kring van de familie komen. Een deel van hun vroegere taken moet als gevolg van regelgeving uitbesteed worden aan professionals. De eisen die de gemeente stelt aan de bescherming van de omgeving zijn fors.

De vraag is of het de kermiscommissie gegund wordt om de komende jaren wél weer deze nostalgische activiteit voor het kerkdorp te organiseren.

Duim je met ons mee? Het zou jammer zijn als deze traditie voor Acht verloren gaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  • Nieuws delen?

  • Heb jij een tip voor Acht Digitaal? Wij staan altijd open voor interessante nieuwsberichten en leuke evenementen rondom kerkdorp Acht.

  • Vul direct ons formulier in!

  • Acht Digitaal nieuwsbrief

  • Ontvang direct, of eens per week, een e-mail met de laatste nieuwsberichten op de site van Acht Digitaal. Blijft op de hoogte en meldt je direct aan.