Reanimatie

Hart voor AchtNieuwsCursussenLocatie AEDsReanimatieWat is Hartslag nu?6 minuten zoneWat is een AED?


Hier staan zeer beknopt de vijf stappen beschreven die een geoefend hulpverlener moet doorlopen. Dit geldt niet als reanimatiecursus, maar moet gezien worden als een praktisch hulpmiddel.

Stap 1
Controleer het bewustzijn door het slachtoffer voorzichtig aan de schouders te schudden en aan te spreken. Vraag bijvoorbeeld: “Gaat alles goed met u?”, “Wat is er gebeurd?”. Als er geen reactie volgt op het aanspreken en aanraken, dan is het slachtoffer bewusteloos.
Roep om hulp en laat 112 bellen en aan de lijn houden, vraag ook of iemand een AED kan halen. Laat het slachtoffer niet alleen.

Stap 2
Leg het slachtoffer op zijn rug en maak de luchtweg vrij door het hoofd iets naar achteren te kantelen of de kin met de vingertoppen iets omhoog te tillen. Houd de luchtweg open. Kijk, luister en voel maximaal 10 seconden naar normale ademhaling.


Stap 3
Als het slachtoffer niet normaal ademt of als je twijfelt, meld 112, die nog aan de lijn is, dat het om een reanimatie gaat.


Stap 4
Als het slachtoffer niet normaal ademt of als je twijfelt, start met hartmassage. Geef borstcompressie door het borstbeen 5-6 cm in te drukken met een frequentie van 100-120 per minuut.


Stap 5
Na 30 borstcompressies start je met mond-op-mond beademing.
Als je de kinlift hebt toegepast en tijdens het beademen komt de borstkas omhoog, dan heb je voldoende ingeblazen. Beadem 2 keer.Wissel 30 borstcompressies af met 2 keer beademen tot professionele hulp arriveert Als er een AED aanwezig is sluit die dan zo snel mogelijk aan maar blijf doorgaan met reanimeren tot de AED je vraagt het slachtoffer niet meer aan te raken.


Hart voor AchtContactCursussenLocatie AEDsReanimatieWat is Hartslag nu?6 minuten zoneWat is een AED?

Reacties zijn gesloten.