NieuwsGeen reanimatiecursussen in 2020

— juni 2020 —

Het geven van herhalingslessen reanimeren mag met ingang van 15 juni weer. Maar wel met een aantal aanpassingenHet bestuur van Hart voor Acht heeft besloten om dit jaar niet meer te starten met de herhalingslessen.

De overwegingen om pas weer in 2021 te gaan starten waren de volgende:

  • De inhoud van de herhalingslessen is door de maatregelen beperkt omdat bij veel handelingen de 1,5 meter afstand niet gehandhaafd kan worden. Samen werken kan niet en dus kunnen we het geven van borstcompressie en beademen alleen individueel oefenen.
  • De corona-maatregelen vragen om extra handelingen. Behalve dat de pop gedesinfecteerd wordt, moeten we nu na iedere persoon die geoefend heeft met beademen de long vervangen. De long is als het ware een open zakje waarin geademd is. Handelingen die extra tijd vragen en door de vrijwilligers wellicht ook als onprettig worden ervaren. 
  • Veel van onze vrijwilligers zijn boven de 50 jaar. Vrijwilligers van boven de 50 jaar worden door de centrale niet opgeroepen voor een eventuele reanimatie. 
  • De certificaten zijn i.v.m. corona voor iedereen al standaard met een jaar verlengd.

Uiteraard houden we jullie op de hoogte en kun je met vragen bij ons terecht.

Bestuur Hart voor Acht

Reanimatie en corona

— maart 2020 —

Stichting Hart voor Acht zegt het volgende: Wat te doen als u nu een reanimatieoproep ontvangt.
Wij willen u erop wijzen dat het ook nu nog steeds uw beslissing is of u wel of niet gaat reanimeren bij een alarmering. Daarbij geldt ook of u wel of niet gaat beademen. Graag delen wij in dit verband onderstaande informatie van de Nederlandse Reanimatie Raad en van het alarmeringssysteem HartslagNu met jullie.

Nederlandse Reanimatie Raad

Beademen is een essentieel onderdeel van de reanimatie. Niet beademen verkleint de kans op een goede uitkomst. Zorgverleners in een beroepsmatige setting (ziekenhuispersoneel, ambulancehulpverleners, enz.) maken voor het beademen over het algemeen al gebruik van hulpmiddelen die voldoende bescherming bieden tegen besmetting. Voor burgerhulpverleners en omstanders is dat niet altijd het geval. Indien de burgerhulpverleners of omstanders getraind zijn in het beademen met een hulpmiddel zoals een pocketmask is dit een goed alternatief. Is de hulpverlener niet getraind of is een hulpmiddel niet voorhanden dan is gewone mond op mond beademing voor het slachtoffer de beste zorg. Daarbij kan de hulpverlener altijd de afweging maken alleen borstcompressies te geven als hij niet kan of wil beademen.


HartslagNu

Naar aanleiding van eerdere berichtgeving en ontwikkelingen in Nederland rondom het Coronavirus, krijgen we veel vragen en adviezen hoe we first responders (burgerhulpverleners, politie en brandweer) inzetten ten tijde van een reanimatie. 
HartslagNu heeft in samenwerking met AZN en de NVMMA’s bij het ministerie van VWS het verzoek gelegd om te komen met een eenduidig beleid op dit thema. Het gaat hier om een medisch-ethische discussie – wel/niet inzetten van First Responders en onder welke richtlijnen -, waarbij landelijke uniforme afspraken gewenst zijn.

Tot dusver is hier nog geen landelijk beleid voor gekomen, waardoor we adviseren aan burgerhulpverleners dat zij hun eigen veiligheid – zoals altijd – in acht nemen.
We begrijpen dat deze situatie onrust en onduidelijkheid geeft, maar kunnen op dit moment nog niet meer informatie geven, omdat wij in afwachting zijn van het ministerie van VWS voor de volgende stap. Op basis van deze reacties kiezen wij er voor dat u bij een oproep zelf de keuze maakt om wel of niet te gaan, en wel of niet te beademen.

Bestuur Hart voor Acht

  • Nieuws delen?

  • Heb jij een tip voor Acht Digitaal? Wij staan altijd open voor interessante nieuwsberichten en leuke evenementen rondom kerkdorp Acht.

  • Vul direct ons formulier in!

  • Acht Digitaal nieuwsbrief

  • Ontvang direct, of eens per week, een e-mail met de laatste nieuwsberichten op de site van Acht Digitaal. Blijft op de hoogte en meldt je direct aan.