Van de hak op de tak 2

Met onze nieuwe bushalten zijn we toch wel wat vooruitgegaan, maar er ontbreken nog WACHTHUISJES. Wanneer komen die? Men kan dan schuilen en behoeft niet in de regen of de wind te staan. Het is nog enigszins gevaarlijk ook, want als men uit de bus stapt staat men meteen op de fietspad. Kinderen en oude mensen hebben dit misschien niet zo gauw in de gaten, een botsing is echter niet denkbeeldig. Dus wachthuisjes kunnen uitkomst brengen.

Vervolgens iets anders.
De Merwede bewoners zijn diep teleurgesteld. Wat is hiervan de reden? Zij krijgen immers geen riolering, terwijl hen dit aanvankelijk beloofd was. Ze moeten maar weer aan rotzooien. Dit doen ze al vijftig jaar lang. Als het dan toch niet doorgaat dan heb ik wel een alternatief. Laten ze dan de huisriolering goed in orde maken door b.v. de leidingen eens goed zuiver te spuiten en de concept-putten ieder jaar leeg te maken. Ook de afvoersloot eens goed uitdiepen. Vervolgens ieder jaar een of tweemaal gratis de beerputten legen. Dit zou een kleine pleister op de wonde zijn. We hebben al sinds maanden geen straatnaam meer. Als de gemeente nieuwe borden plaatst dan zouden de Merwedianen graag een nieuwe naam voor hun straat hebben en wel de “Vergeet me niet” straat. Dit vinden de mensen wel een toepasselijke naam.

Nu spring ik weer op een andere tak.
Kijk, ik kom nogal wat onder de mensen en leg mijn oor goed te luisteren, dan doe ik nog al eens stof op voor dit blad. Kijk, mensen ik ga van het standpunt uit: Vrijheid, blijheid en gun alle verenigingen het beste. Maar nu krijgen we van al het goede teveel. Waar ik naar toe wil? We hebben afgelopen winter vele kienavonden gehad, met meer of minder succes. Het kienspel wil er bij de mensen wel in, maar dan moet men niet met pietlutterige prijzen voor den dag komen. Dat nemen de mensen op den duur niet meer. Dit is ook gebleken bij sommige laatste kienavonden. Het gevolg hiervan is dat men zijn eigen doelstelling voorbijschiet, maar ook de andere verenigingen lijden hier schade door. Dus… minder maar wel mooie prijzen. Nogmaals niet teveel van het goede en ik wens u allen veel succes bij de komende kienavonden.

Nu een zeer oude tak.
Als men ouder wordt of al is, dan denkt men onwillekeurig terug aan vroeger. Dit is bij vele oudere mensen het geval. Ze weten alles uit de kindertijd nog precies te vertellen. Ook ik heh die eigenschap. Alvorens Achtenaar te worden heb ik andere dorpen bewoond. Ieder dorp heeft zijn dorptypen. Ik heb er een stuk of vijf onthouden, die ik de volgende nummers wil omschrijven,
Voor ik besluit met een Belse mop het volgende. Misschien zijn er mensen die denken dat ik een hekel heb aan Belgen. Niets is minder waar.
Ik heb jaren met de Belgen samengewerkt. Het zijn prachtkerels, waar we in veel opzichten nog van kunnen leren. Maar ja, een ding is me nog steeds niet lekker. En dat is wel het volgende. Ik vroeg eens aan een Belg hoe het kwam dat zij bijna allemaal een eigen huis bezaten.
“Awel menierke da za ‘k ou is vertellen. Wit ge nog dat de ollandse keeskoppen in en na de oorlog veel Belse sjek kochten?” “Ik zeg je, dat weet ik nog”. “Nou, dan zal ik ou vertellen hoe de vork aan de steel zit. Kijk, we gingen naar de boeren en kregen zoveel mangelwortel bladeren en suikerbietenbladeren als we wilden. De bladeren werden heel fijn. gehakt en werden daarna gefermenteerd met peerdenpis. Het’ koste ons niks, maar die Ollanders dachten dat de sjek uit de Conga kwam en zij betaalden er grof geld voor. Zodoende hebben we allemaal veel geld verdiend en daarvan een huisje kunnen bouwen.”
Kijk, dat steeekt me altijd een beetje. Daarom vertel ik graag Belse moppen.
Daar gaat ie dan. ‘
Er komen twee Belse chauffeurs met een grote vrachtwagen het centrum van Eindhoven binnen gereden.
Plotseling staan ze stil voor een viaduct, waarop een bord staat “doorrijhoogte 2.70 meter”.
Verdikke zeggen ze tegen elkaar, dat wordt oppassen geblazen, want onze cabine is 3 meter hoog.
Da’s niks zegt de ander, ik stap wel even uit.
Hij kijkt schichtig rond, loopt onder het viaduct door en roept: “Alla sjuul, rijden maar, er is geen polies te zien!”

Reacties zijn gesloten.