Trots: Acht.nl bestempeld als digitaal erfgoed

Deze website is door de Koninklijke Bibliotheek (KB) aangemerkt als digitaal erfgoed. Deze website wordt vanaf 12 februari 2020 gearchiveerd en duurzaam opgeslagen. Dat is fijn voor het nageslacht, voor onderzoekers maar ook voor Acht als samenleving.

Digitaal erfgoed

De KB gaat over tot het digitaliseren van bepaalde websites omdat die vaak waardevolle informatie bevatten. Informatie die niet analoog verschijnt en die door van de grote ‘omloopsnelheid’ het risico loopt voorgoed verloren te gaan. Dat websites als ‘digitaal erfgoed’ het behouden waard zijn, is internationaal erkend in het Unesco Charter on the Preservation of the Digital Heritage uit 2003. Het signaleert dat digitaal erfgoed verloren dreigt te gaan. En dat het bewaren daarvan voor gebruik door de huidige en toekomstige generatie onderzoekers zeer urgent is.

De KB is als nationale bibliotheek wettelijk verantwoordelijk voor het verzamelen, beschrijven en bewaren van in Nederland verschenen publicaties. Dat kunnen publicaties op papier zijn, maar ook elektronische publicaties. Daarom worden websites nu ook duurzaam bewaard. Zodat de inhoud altijd in te zien is. De gearchiveerde sites zijn daardoor ook behoed voor verlies door bijvoorbeeld technologische veroudering.

Trots

De KB archiveert websites die als verzameling een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet. De Koninklijke Bibliotheek heeft ons laten weten dat deze website daar nu ook bij hoort.

Omdat Acht, binnen de stadgrenzen van Eindhoven, de eigen dorpsgemeenschapscultuur in stand houdt en tegelijkertijd met de tijd meegaat door een online informatie platform te bieden over en voor ons kerkdorp, is Acht.nl aangemerkt voor dit project. Wij zijn er trots op!

  • Hans Klein Sprokkelhorst, oprichter en administrator
  • Peter Goedegebure, webredacteur namens de Dorpsraad
  • Daphne Jonkers-Metselaar, algemeen webredacteur

 

Eén reactie:

  1. Proficiat Hans, een kroon op jouw fantastische werk/inzet.

    Een zeer informatieve site, complimenten.

    Jeanette en Eduard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.