Al jarenlang ervaren bewoners in met name Woensel-Noord (waaronder Acht) overlast van de zwarte rat in en nabij hun woning. Terecht vinden bewoners dat vies en onprettig.
De overlast speelt al een hele tijd, maar is tot nu toe niet minder geworden. Wel verplaatsen de ratten zich naar andere wijken.
Het is tijd we voor een echte oplossing moeten gaan. Fijn dat er bijvoorbeeld een huisbezoek wordt gebracht door het KAD die wat adviezen geeft, maar als er op dat moment ratten in de wijk zitten wil je dat er bestreden wordt. En tegelijkertijd wil je dat de buurt ook preventieve maatregelen neemt, zodat de ratten ook in de toekomst niet de kans krijgen om zich lekker in de wijk te nestelen.
Het afgelopen jaar heeft er een pilot plaatsgevonden in Blixembosch. De conclusie van die pilot was heel duidelijk: het wegvangen van ratten door de gemeente in combinatie met het gezamenlijk treffen van zoveel mogelijk weringsmaatregelen en het ontoegankelijk maken van voedselbronnen en schuilgelegenheden, leidt ertoe dat ratten geen nieuwe nestelplek kunnen vinden en zullen migreren naar een geschikter leefgebied. Dit is een duurzame oplossing tegen overlast door de zwarte ratten.
Het is precies die aanpak die wij ook willen voortzetten in andere wijken. Dit betekent dus dat:
Zo zorgen we ervoor dat op het moment dat er in een bepaald gebied veel ratten zijn, ze daadwerkelijk worden weggevangen en dat tegelijkertijd ook meteen naar het opvolgen van preventieve maatregelen wordt gekeken, wat goed is voor de lange termijn.
Dan heeft het melden bij de gemeente dus écht zin, want dan wordt er echt wat aan het probleem in de buurt gedaan. Nu zijn bewoners klaar met het melden, want er gebeurt toch maar weinig. Dat vertrouwen moeten we herwinnnen.
In de begroting van 2022 is er 75.000 euro vrijgemaakt voor extra inzet op rattenoverlast. We hebben het college van burgemeester en wethouders daarom opgeroepen om de pilot in Blixembosch dus voort te zetten in de gebieden waar in 2022 veel overlast is van ratten en waar het voor een individuele bewoner niet meer is op te lossen en de inzet en regie van de gemeente dus nodig is. Noem het een hotspot-aanpak van bestrijding en preventie.
Het college heeft aangegeven dat de gemeente voor dit geld twee wijken kan aanwijzen waar ratten worden bestreden en waar preventieve maatregelen worden gecoördineerd. Dit is voor ons een mooie eerste stap naar een aanpak voor alle wijken met rattenoverlast.
De wijken worden volgend jaar bepaald, maar ik vond het goed om u hierover te informeren. Zodat u weet dat wij uw zorgen over rattenoverlast echt serieus nemen!
Remco van Dooren, gemeenteraadslid