Poelenwerkgroep Eindhoven zoekt tellers in Strijp en Woensel

Eindhoven kent een robuuste groenstructuur met daarin meer dan honderdvijftig poelen. Deze poelen liggen vooral langs de rand van de stad, verspreid over heel Eindhoven en worden in het voorjaar gebruikt als voortplantingswater door 10 verschillende soorten amfibieën.
Als in februari de eerste amfibieën actief worden gaat het bij de waarnemers van Poelenwerkgroep Eindhoven ook kriebelen; ‘bewapend’ met zaklamp en schepnet gaan ze op stap.

Tellen
Om te volgen welke amfibieën gebruik maken van de poelen is Poelenwerkgroep Eindhoven door heel Eindhoven actief. Dit houdt in dat ze in de periode van februari tot juli in kleinere groepjes op stap gaan om gegevens te verzamelen. Elke poel wordt vier maal per jaar bezocht. Dit gebeurt meestal ’s avonds in het donker, want dan zijn de meeste amfibiesoorten actief.
De kennis van verspreiding geeft waardevolle informatie over hoe het met de verschillende soorten gaat. Dat telt voor de ‘gewone’ Eindhovense soorten zoals Bruine kikker en Gewone pad, maar ook voor ‘minder gewone’ zoals de Alpenwatersalamander.

Dicht bij huis
Voor komend voorjaar is Poelenwerkgroep Eindhoven voor de poelen in Strijp en Woensel (Landgoed de Grote Beek en Golfbaan Welschap om precies te zijn) op zoek naar mensen die hieraan mee willen werken. Dicht bij huis, samen met ervaren poelenwerkgroepers kun je kennis te maken met verschillende soorten amfibieën en hun levenswijze. Tijdens de poelenwerkgroep-avonden leert men al doende de flora en fauna beter kennen. Een doorgewinterde natuurkenner hoef je niet te zijn; enthousiasme en betrokkenheid zijn belangrijker!

Meer informatie
Voor meer informatie:
Secretariaat Poelenwerkgroep Eindhoven petravleeuwen@upcmail.nl

Hans

fotograaf, website bouwer

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.