Opname dodenherdenking Acht

De dorpsraad had graag op sobere wijze de doden herdacht. Het voorgestelde plan bleek met oog op de verspreiding van covid-19 niet mogelijk. Om toch op een respectvolle manier de mensen te eren die hun leven voor onze vrijheid gaven is er een alternatief bedacht.

Vanmorgen, 4 mei 2021, heeft de dorpsraad samen met één muzikant, op plechtige wijze stil gestaan bij de gevallenen.
Het geheel is opgenomen en hieronder terug te zien.

Het idee hierachter is dat alle Achtenaren thuis herdenken en niet naar het monument gaan.

De toespraak is onder de foto te lezen.      Kijk ook naar de foto’s

 

Welkom allemaal,

Dit klinkt heel raar op dit veld bij het verzetsheldenmonument, zonder publiek.
Maar wij weten dat velen van jullie de uitzending van deze herdenking zullen bekijken.
Het liefst hadden we weer een herdenking met publiek gehad, of anders zoals vorig jaar via een live-stream, maar helaas is dit onder de huidige regelgeving niet mogelijk.
We herdenken vandaag allen, burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.
En hier in Acht bij dit Verzetsheldenmonument, herdenken we in het bijzonder de verzetshelden die hun leven voor onze vrijheid hebben gegeven, en die hun namen aan de omliggende straten hebben gegeven.
We eren hen, die hun leven in de waagschaal legden om het lot van anderen te keren.
Toen ze besloten om niet onverschillig te zijn.
Toen ze besloten op te staan tegen onrecht.
Hun moed geeft ons de dure plicht om onze vrijheid op waarde te schatten, die niet te verkwanselen, maar juist te koesteren als ons kostbaarste bezit.

Om morgen 76 jaar vrijheid te kunnen vieren is ongekend, dat is op veel plekken ter wereld ondenkbaar.
En ook hier is dat niet vanzelfsprekend. Daar mogen we nooit lichtzinnig over denken. Dat mag ons nooit onverschillig laten.
Bij de herdenking op het Nationaal Ereveld in het Gelderse Loenen heeft vicepremier Hugo de Jonge vorig jaar gezegd:
„Wij zijn de vaandeldragers van vrede en vrijheid geworden, nu de meeste getuigen van de Tweede Wereldoorlog niet meer leven. Van vrijheid, die de meesten van ons in de wieg cadeau kregen en waar we weinig voor hoefden te doen.”
Het is inderdaad belangrijk dat we dit goed beseffen.

Vrijheid als vanzelfsprekendheid.
Vrijheid is een vreemd iets, je beseft namelijk pas wat het is, als je het niet meer hebt. Dat hebben we nu allemaal ondervonden door alle beperkingen die ons door covid-19 opgelegd zijn.
Echter wat wij nu als beperking van de vrijheid meemaken is natuurlijk niets in vergelijking met wat de mensen tijdens de tweede wereldoorlog meegemaakt hebben. En wat velen elders in de wereld nu nog meemaken.
We moeten daarom veel respect hebben voor degenen die hun leven gegeven hebben voor onze vrijheid en voor de vrijheid van anderen, waar ook ter wereld.
Het beste wat wij kunnen doen als dank aan de mensen die hun leven gaven voor onze vrijheid, is laten zien dat wij die vrijheid verdienen en ervan genieten. Die wij, zijn wij Nederlanders, maar daarbinnen ook wij Achtenaren.
Hier fijn met elkaar samen te leven en elkaar te helpen waar nodig is, dat is de beste manier om te laten zien dat de verzetshelden niet voor niets zijn gestorven.
Volgens mij zijn wij daar in Acht goed mee bezig als we zien hoe betrokken de mensen bij onze gemeenschap zijn.
Van mensen die vuil oprapen om Acht netjes te houden, tot de vele verenigingen die Acht rijk is. En de Buurtpreventen die er voor zorgen dat Acht veilig is.
Onze samenleving kan daarbij ook niet zonder uw inzet. Ik weet dat een aanzienlijk aantal inwoners, vaak ook ouder, twijfelt om vrijwilligerswerk te doen. Dat snap ik, maar we hebben u nodig, uw kennis, uw ervaring, en uw inzet.
Dus alstublieft keer terug (zodra dit weer mag) naar het koor, het verzorgingstehuis, de sportvereniging, het dorpshuis, de evenementen, en de vele andere activiteiten die onze gemeenschap kleur geven, die uw leven kleur geven.

Laat ik afsluiten met een tekst van Loesje:
De beste manier om slachtoffers te herdenken is, nooit meer een nieuwe oorlog beginnen!

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.