Neergestorte vliegtuigen in Acht 1940-1945

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er boven Nederland zo’n 6.000 militaire vliegtuigen neergestort. Ruim 1.000 daarvan zijn er in Noord-Brabant terecht gekomen. Dan gaat het zowel om geallieerde (Britse, Amerikaanse en Canadese vliegtuigen met bemanningen die uit nog veel meer nationaliteiten bestonden) als Duitse vliegtuigen.

De geallieerde vliegtuigen waren heel vaak bommenwerpers die bij bombardementsmissies op doelen in Duitsland geraakt werden door Duits afweergeschut (de zogenaamde Flak) of onderschept werden door Duitse jachtvliegtuigen (vooral ’s nachts, tijdens de zogenaamde Nachtjagd).

Wij gaan proberen de verhalen achter al deze crashes te achterhalen met behulp van iedereen die ofwel zélf nog herinneringen heeft of de verhalen gehoord heeft van eerdere generaties. Soms is er al veel bekend, soms wat minder.

Op 5 december 1940 stortte in Acht een Junkers Ju 88A-5 (werknummer 8137) van 8./KG 30 neer. Twee inzittenden, radiotelegrafist Gfr. Andreas Reydt en boordwerktuigkundige Uffz. Eugen Bock raakten daarbij gewond. De naam van de piloot kennen we (nog) niet.

Op 24 juni 1943 werd om 01.06 een Halifax II bommenwerper (registratienummer JD258, call sign VR-K) van het 419 Squadron neergeschoten door een Duitse nachtjager, gevlogen door Hauptmann Hans-Dieter Frank. Het toestel stortte neer in Acht, in de driehoek Lekstraat-Rijnstraat-Boschdijk. Staafbrandbommen die uit het neerstortende vliegtuig vielen, veroorzaakten een brandje in de Scheldestraat, zo’n 400 meter verderop, waarbij een jongetje van anderhalf ernstig gewond raakte aan zijn been.

verder lezen?  zie deze pagina

Voor de mensen die interesse Fotos en verhalen hebben in Eindhoven en Son in de oorlog, zie www.abandofbrothers.net.

Bevrijding van Eindhoven (dit is een website van een inwoner hier in Acht)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.