Mezenkasten tegen eikenprocessierups

In verschillende straten in Acht worden de komende tijd mezenkasten opgehangen. De buurtpreventie Acht heeft een initiatief genomen om op natuurlijke wijze de strijd tegen de eikenprocessierups aan te gaan. Mezen zijn de grootste vijanden van de rupsen, zij eten ze graag en veel. Leden van de buurtpreventie gaan -voorlopig- vijftig mezenkasten bouwen en ophangen in het dorp.
Eikenprocessierupsen kunnen in de zomer vervelende overlast geven en ook in Acht lijkt die overlast volgens de leden van de buurtpreventie ieder jaar toe te nemen. De meeste klachten bestaan uit jeuk en beschadiging van de huid, zowel bij mensen als bij dieren. De klachten kunnen maandenlang aanhouden. Behalve de huid kunnen ook ogen en luchtwegen geïrriteerd raken. De klachten worden veroorzaakt door de microscopisch kleine, pijlvormige brandharen van de rups.
Meer mezen minder rupsen
Vogels en met name mezen zijn vijand nummer één van de eikenprocessierupsen, die -zoals de naam al zegt- voornamelijk voorkomen in eikenbomen. Hoe meer mezen op het juiste moment in een eikenboom zitten, hoe minder rupsen er uiteindelijk zullen zijn. Proeven elders in het land laten dat zien volgens de leden van de buurtpreventie.
In overleg met de Dorpsraad gaat de buurtpreventie Acht de mezenkasten “bouwen” en ophangen, voornamelijk aan eikenbomen langs verschillende straten in Acht. Het streven is om nog voordat het broedseizoen begint de eerste kasten op te hangen. Uiteindelijk wil de Buurtpreventie Acht er veel meer ophangen. In het najaar zullen de resultaten geëvalueerd worden. Meer informatie over het mezenkastproject is te verkrijgen bij de coördinatoren Buurtpreventie Acht: Paul van Dooren en Annelies Siepel.

De buurtpreventie zoekt naar een financiële bijdrage of donatie van buurtbewoners.
Ook zoeken wij nog vrijwilligers om samen met de leden van de buurtpreventie Acht de mezenhuisjes te maken en ophangen.
U kunt zich aanmelden via buurtpreventieacht@gmail.com Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Mocht u een financiële bijdragen leveren, dan is die van harte welkom. U kunt u schenking op rekeningnummer NL 75ABNA0572685270
t.n.v. A.Siepel-Arentzen onder vermelding Mezenkasten “de bijdrage zetten we in voor het project in het dorp.

mezenkast_maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.