F-16’s te gast op de vliegbasis

Vliegbasis Eindhoven is de thuisbasis voor transportvliegtuigen van Defensie. Daarnaast fungeert de vliegbasis als uitwijkbasis voor jachtvliegtuigen (F-16) en/of helikopters.

Om goed voorbereid te zijn op deze taak, worden een aantal keer per jaar jachtvliegtuigen en/of helikopters tijdelijk op vliegbasis Eindhoven gestationeerd. Van 06 december t/m 16 december zijn dat 10 F-16’s

Afbeelding van WikiImages via Pixabay (CC0)

 • het programma: 2 x per dag 8 stuks (2 F-16’s staan reserve)
 • de vliegtuigen zijn niet bewapend en
 • hebben ‘chaff ‘ en ‘flare’ aan boord. Dit zijn respectievelijk zilverfolie en lichtkogels waarmee een radar verstoord kan worden.
 • op maandag tot en met donderdag kan tot 22.45u worden gevlogen.
 • in het weekend hebben de F-16’s geen vliegprogramma.

Op de basis worden onder andere de infrastructuur en de logistieke keten getest. Daarnaast krijgt het personeel van de vliegbasis de gelegenheid ervaring op te doen met andere typen vliegtuigen. Denk hierbij aan brandweer, luchtverkeersleiding en bewaking. Ook voor het personeel van de bezoekende eenheid biedt de tijdelijke stationering veel kansen om ervaring op te doen. De vliegers oefenen in het landen, taxiën en opstijgen vanaf een ander vliegveld dan dat zij gewend zijn. Technisch en logistiek personeel doet ervaring op in het werken zoals tijdens een uitzending of oefening in het buitenland. De grote vraag is; wat neem je mee of heb je nodig om de vliegtuigen te onderhouden op zo’n andere locatie.

Meer informatie over F-16’s kun je u vinden op: https://www.defensie.nl/organisatie/luchtmacht/materieel/vliegtuigen-en-helikopters/f-16

Meer informatie over het vliegverkeer rond vliegbasis Eindhoven en Eindhoven Airport kun je u vinden op: http://samenopdehoogte.nl/.

Eén reactie:

 1. Avatar
  Lenny van der Linden

  Heel jammer dat deze gasten zo ontzettend veel herrie maken. Het leek maandagavond net of ze m’n huiskamer binnen kwamen. De Achtse Barrier lag op de opstijgroute.
  Ik houd van stillere gasten, niet van die herriemakers. Denk dat er zeer veel mensen helemaal niet blij zijn hiermee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.