Dorpsraadvergadering 17 april

Verkeerssnelheid in de kom
Saskia Menger, gemeente Eindhoven afdeling verkeer

Er hebben enige tijd SID’s (snelheidsindicatie displays) gehangen om de verkeerssnelheden te meten. Dit was op verzoek van de buurtpreventie Acht. Zij hebben ook aangegeven waar ze de apparatuur geplaatst zou kunnen worden.

Er werd gemeten met met laserpulsen. Het geeft een indicatief beeld van hoe hard er gereden wordt. De uitkomst was dat 85% van de automobilisten rond 38 à 40 km per uur rijdt. Dit is, ondanks dat het dorp een 30 km-zone is, een gunstige uitkomst.

Het is echter niet hard genoeg om veranderingen in de infrastructuur te maken. Dat soort maatregelen brengt de snelheid beperkt naar beneden (in de regel tot ca. 38 km). Snelheidshandhaving kan wel vanaf 38 km per uur. Omdat er maar beperkt handhavingspersoneel beschikbaar is, is de kans klein dat er daar op gecontroleerd gaat worden simpel omdat andere plaatsen in Eindhoven meer handhaving vragen vanwege het gevaar.

Als er gekeken wordt naar snelheidspieken, dan zijn die te zien als het rustig is op straat, bijvoorbeeld in de avonduren.

AIREAS
Jean-Paul Close

In het kader van de leefbaarheid is een goed leefklimaat belangrijk. De heer Close merkte na zijn jarenlange verblijf in het buitenland dat het Nederlandse klimaat in de breedste zin van het woord verslechterd was. Het milieu (luchtkwaliteit, gezondheid) vond hij een belangrijk aspect, een te groot onderwerp om alleen te veranderen. Hij heeft bij verschillende instanties aangeklopt en gelukkig wilden die participeren.

Een mens heeft per dag ongeveer 1 kg voedsel nodig, 2 liter vocht en 30 kg lucht. Zonder eten kun je ca. 3 weken overleven, zonder water ongeveer 3 dagen, maar zonder lucht kom je na 3 minuten al in de problemen. Dus lucht is erg belangrijk.

AIREAS is een community waarin heel veel partijen participeren. Na 5 jaar is het inzicht ontstaan dat ze dichter bij de mens willen komen. Destijds werd uit onderzoek duidelijk dat een vliegveld (Schiphol in het onderzoek) erg vervuilend is. En als Schiphol vervuilend is, dan is Eindhoven Airport dat zeker ook.

Luchtvervuiling, (ultra)fijnstof is zo klein dat het zich op allerlei plekken in het lijf kan nestelen met diverse ziekten en/of stoornissen als gevolg. Het is duidelijk dat er keuzes gemaakt moeten worden zodat de luchtkwaliteit verbeterd kan worden.

In 2013 zijn er metingen gedaan en nu wordt er op een andere manier gemeten. Het huidige project is mogelijk vanwege een subsidie vanuit het leefbaarheidsfonds. Er wordt gemeten met vaste kasten en anderzijds met draagbare instrumenten; kastjes ter grote van een sleutelhanger. Het materiaal wordt elke 3 maanden op een andere plek geplaatst/aan een ander persoon gegeven. Als je mee wilt doen, kun je aanmelden bij Miriam Klein Sprokkelhorst.

Jean-Paul Close zal periodiek komen vertellen over de resultaten.

Informatie delen op Acht
Peter Goedegebure

Acht heeft verschillende lokale kanalen waarmee de inwoners van informatie kunnen worden voorzien:

  • vitrine van de dorpsraad
  • Kijk op Acht, dorpsblad dat  5x per jaar verschijnt
  • Welkomstborden aan de Cor Gerhelslaan, Verzetsheldenlaan en Rijnstraat
  • Whatsapp van de buurtpreventie
  • Buurkracht app
  • Acht Digitaal (deze website)
  • Websites, facebookpagina’s et cetera van Achtse organisaties

Deze presentatie gaat in op deze website. Initiatief van Hans Klein Sprokkelhorst. De site heeft zich de afgelopen jaren behoorlijk ontwikkeld. Inmiddels wordt de site behalve door Hans door een driekoppig vrijwilligersteam gerund. Waaronder de spreker mede namens de dorpsraad.

Wat is het voordeel van Acht Digitaal ten opzichte van alle andere informatiekanalen? Het heeft een mooie up-to-date kalender, nieuwsberichten kunnen dagelijks worden toegevoegd en gedeeld. Het bevat informatie over allerlei Achtse voorzieningen en organisaties. Het meest interessante is wellicht de mogelijkheid om je te abonneren op de wekelijkse nieuwsbrief. Iedereen die informatie mist of een bericht geplaatst wil zien kan een bericht sturen naar tip@acht.nl

Dierenweide
Pieter Lekkerkerker

De dierenweide heeft een flinke opknapbeurt gehad. Er is een grondwaterput geslagen, een zwaluwpaal geplaatst en de vijver is vergroot en er is een werkschuur geplaatst.

Er is veel gedoneerd door gezinnen, organisaties en bedrijven. De gemeente heeft ook bijgedragen. Bijna alle dieren zijn door Achtenaren geadopteerd. Kortom de dierenweide is een echt Achts project. De dierenweide moet een een ontmoetingsplek worden voor jong en oud met een gedeeltelijke openstelling. Voor al dat werk zijn vrijwilligers nodig, met name voor de openstelling op woensdag- en zaterdagmiddag. Aanmelden kan via de website van de Vrienden van de dierenweide.

De feestelijke opening is op 5 mei van 14.00 tot 17.00 u. De kinderactiviteiten zijn tot 16 u.

Vakantieservice van de Buurtpreventie

Tiny Oosterbosch

Vanwege succes geprolongeerd. Als je met vakantie gaat kun  je dat melden bij de buurtpreventie (naam, adres en vakantieperiode). Tijdens je vakantie zal je huis door buurtpreventen discreet in de gate worden gehouden.

Achtse Belangen

Tiny Oosterbosch

Helaas is maar 9% van de Achtse bevolking lid van de Achtse Belangen. Dat is erg jammer want daardoor is het steeds moeilijker om extra activiteiten te organiseren en komt de continuïteit in gevaar. Lidmaatschap kost meer € 10,- per jaar. Lid worden?

Gerelateerde berichten voor de categorie: Dorpsraad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.