Die ballon gaat niet op!

De gemeente Eindhoven heeft de dorpsraad gevraagd om de onderstaande informatie en flyer over de schadelijkheid van ballonen voor het milieu te delen met de inwoners van Acht.

Waarom zijn ballonnen schadelijk?

Hoewel het oplaten van ballonnen erg vrolijk en feestelijk lijkt, is het schadelijk voor zowel mens, dier als natuur. Elk jaar laten we in Nederland zo’n miljoen ballonnen op. Meer dan een kwart daarvan komt in de ‘plastic soep’ terecht, een drijvende vuilnisbelt op zee. Ook belanden de ballonnen onder andere op het strand, in het bos en op straat. Omdat ballonnen niet vergaan, maar uiteen vallen in kleine stukjes, kunnen dieren de resten aanzien voor voedsel. Als ze die resten opeten, kunnen hun maag en darm verstopt raken en kunnen de dieren sterven van de honger. Daarnaast kunnen de dieren verstrikt raken in sierlinten en afsluiters. Afbreekbare ballonnen zijn geen goed alternatief. Het afbreken duurt namelijk te lang om schade te voorkomen. Het oplaten van wensballonnen kan zelfs tot brand leiden.

Welke alternatieven zijn er voor het oplaten van ballonnen?

Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor het oplaten van ballonnen. Zowel voor als je  een klein feestje houdt (bijvoorbeeld een buurtfeest of een verjaardag) als voor wanneer je een evenement organiseert (bijvoorbeeld een festival of een huldiging). Op feestjes kun je bijvoorbeeld ballonfiguren maken, sterretjes afsteken en zwaaien met figuurlinten. Voorbeelden van alternatieven voor het oplaten van ballonnen op evenementen zijn een lichtshow, (reuze) bellenblaas en ballondecoraties.

Meer informatie
Voor meer informatie en alternatieven over het bewust omgaan met ballonnen kun je vinden op eindhovenduurzaam.nl/ballonnen. Ook op dieballongaatnietop.nl zijn meer alternatieven te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.