Buurkracht Acht

Beste mensen,

Wat een ongekend jaar is het geweest…
We kijken terug op een jaar waarin we veel thuis moesten blijven en ondanks dat er een vaccin in aantocht is, duurt het nog maanden voordat we weer langzaam terug kunnen naar wat we voor Corona ‘normaal’ noemde. Maar er is ook zeker iets positiefs te melden over 2020 en daar maken jullie deel van uit!

Acht HelemaalGroen
Na het artikel in Kijk op Acht en in het Eindhovens Dagblad over thuiswerken en rond huis wandelen waarbij we ook zwerfafval opruimen, is in een paar weken Acht volgens een aantal van jullie al bijna helemaal zwerfafval vrij!
Meer dan 10 dorpsgenoten hebben zich bij ons gemeld en de helft heeft ook materiaal gekregen om mee zwerfafval op te ruimen. Een aantal van jullie deed dit al en maakt nu ook gebruik van de app HelemaalGroen (www.helemaalgroen.nl). Op het kaartje in de app of op de site is nu al goed te zien waar iedereen heeft opgeruimd. Met trots kunnen we reeds zeggen:
Acht is door jullie inzet al bijna HelemaalGroen!

Materiaal om zwerfafval op te ruimen
Via het initiatief Adopteer een straat van Kees Lepoeter kan je aan een gratis afvalgrijper, veiligheidsvest of handschoenen komen. Omdat deze beschikbaar worden gesteld door de gemeente Eindhoven wil hij ook graag weten wie de spullen heeft gekregen. Heb je dus nog iets nodig neem dan rechtstreeks contact op met Kees via adopteereenstraat@gmail.com.

Naast de standaard grijpers van Adopteer een Straat hebben we nu ook een extra lange grijper gemaakt. Deze is 2 meter lang en te gebruiken om zwerfaval uit sloten te halen maar blijkt ook handig te zijn om achter een hek of diep uit te struiken rommel weg te pakken. Wil je de extra lange grijper een keer lenen neem dan contact met ons op.

Ook hebben we al wat andere type lichtgewicht pistoolgrijpers uitgeprobeerd en zijn er zogenaamde ‘datagrijpers’ gemaakt waarop een smartphone bevestigd en bediend kan worden. Met deze uitbreiding is het ook mogelijk om met de Litterati app al het zwerfafval vast te leggen.

Litterati app
Met de Litterati app help je ook mee data te verzamelen om inzichtelijk te maken waar en door wie welk afval wordt weggegooid. Het uiteindelijk doel is oom aan de voorkant ook bedrijven en de fabrikanten van verpakkingsmateriaal aan te kunnen spreken. Wil je hier meer over weten laat het ons dan weten, we kunnen er een keer in het nieuwe jaar een online informatieavond voor organiseren en onze ervaringen (en data) met jullie delen.

Actiepagina Supporter van Schoon
Via deze stichting kunnen we ook bij schoonmaakacties gratis materialen krijgen, daarom hebben we hier ook voor de bewoners van Acht een actiepagina met schoongebied aangemaakt. Hier kunnen we in het nieuwe jaar acties aanmaken in gebieden waar veel zwerfafval ligt. De acties kunnen gedeeld worden op sociale media en wie zin heeft kan zich aanmelden en meedoen. We hebben als test al een actie gedaan, zie daarvoor deze link waar een verslagje en foto’s staan van deze eerste schoonmaakactie. Jeroen en Mart bedankt voor jullie inzet hierbij. Ik werd nog aangesproken door een ondernemer en hij vond het een geweldig initiatief en wil jullie ook daarvoor bedanken. Voor herhaling vatbaar dus zou ik zeggen 🙂!

In het nieuwe jaar willen we met een kleine groep op 3 januari weer een nieuwe actie doen op de Anthony Fokkerweg.
Bekijk deze opschoonactie voor een schone buurt (supportervanschoon.nl) en meld je aan, kijken of het werkt!

WhatsApp groep
Naast de actiepagina hebben we ook een WhatsApp groep aangemaakt. We hopen dat jullie daar jullie ervaringen en tips willen delen en we samen een keer een grote Cleanup Day in of rond Acht kunnen organiseren. Via de app van www.HelemaalGroen.nl kunnen we zien welke stukken nog/weer met een wandeling bezocht kunnen worden. Bij evenementen in Acht waar zwerfafval is ontstaan kunnen we elkaar hierover na afloop ook informeren of als je ergen een nieuw actiegebied hebt gezien samen afspreken.
Deelnemen aan de groep is vrijblijvend en kan door je 06 nummer met ons te delen of op je telefoon deze link te openen -> https://chat.whatsapp.com/FRaG0P5hyH1Al0pmRnxj8l

Heb je zelf nog suggesties of vragen deel die dan ook met ons via buurkracht@acht.nl of in de Acht HelemaalGroen WhatsApp groep.

Rest mij nog jullie fijne feestdagen en vooral een gezond en vooral groen 2021 te wensen!

Met vriendelijke groet,

 

Guido Wilmes
Buurtteam Eindhoven-Acht

E: buurkracht@acht.nl
T: 040-2418512 / 06-41010886
A: Boschdijk 1051, 5626AE, Eindhoven
W: www.facebook.com/buurkr8

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.