Bloesem alleen te zien over het hek van de hoogstamboomgaard

De hoogstamboomgaard Acht is een gemeentelijk monument. De boomgaard die grenst aan de Boschdijk, de Gebroeders Ganslaan en Jo Goudkuillaan is rond 1900 aangeplant en circa 1,4 hectare groot. Het onderhoud van het terrein en de bomen is in handen van een grote groep van ongeveer 25 vrijwilligers. Zij hadden in april graag de resultaten van hun werk willen laten zien tijdens de traditionele opendagen. Maar dat zit er dit jaar helaas niet in.

Diversiteit

 De 350 fruitbomen en -struiken met maar liefst 200 fruitrassen dragen in het voorjaar prachtige bloesem zodat er in het najaar 20 verschillende fruitsoorten geoogst kunnen worden. Naast de appels, peren, kersen en pruimen en verschillende notenbomen staan er in de boomgaard ook minder bekende soorten zoals de merkaton (dit is een perziksoort!), moerbeien, kweeperen en mispels.

Een gedeelte van de boomgaard is ingericht als kleinfruittuin. De struiken die daar staan bevatten druiven, vijgen, frambozen en verschillende soorten bessen. Het terrein is omringd door een beuken- en meidoornhaag. Ter verhoging van de biodiversiteit zijn er grote bloemstroken aangelegd. En daar profiteren de honingbijen die in mooie bijenkasten huizen natuurlijk ook van. Maar liefst 35 bomen dateren van het begin van de vorige eeuw.

Paradijs

Behalve voor de bijen die zich te goed doen aan de enorme diversiteit aan bloesems is de boomgaard ook een waar paradijs voor verschillende vogelsoorten. Ze kunnen nestelen in holle takken maar er zijn er ook broedkasten voor de steenuil, valk, boomkruiper en mezen. Deze gevederde vrienden zijn niet de enige gevleugelden die een goed onderkomen kunnen vinden want er zijn ook vleermuizenkasten en insectenhotels.

Er zitten konijnen en ander klein wild en regelmatig worden er vossen gespot.

Harde werkers

De vrijwilligers kennen zeven wintersnoeidagen en 3 zomersnoeidagen. Steeds zijn ze dan met een man of vijftien bezig met snoeien en onderhoud. De bomen worden deskundig gesnoeid, de boomcirkels worden ontdaan van onkruid, ze maken bloempotten met stro die in de bomen worden gehangen. De oorwurmen die daarin trekken bestrijden bladluis.

Daarnaast enten ze op aangekochte onderstammen appel-, peren-, kersen- en pruimenbomen. Van de 120 stuks zijn er al 80 in de boomgaard aangeplant.

Oogst

Als de weersomstandigheden meewerken en het niet gaat vriezen dan kunnen de vrijwilligers rekenen op een royale oogst. Het fruit en fruitsap gaat in eerste instantie naar de vrijwilligers en naar de voedselbank Eindhoven. Maar is tot nu toe altijd genoeg geweest voor de publieksplukdagen in september en oktober. Weten wanneer je welkom bent? Volg deze site.

Kriebelen je groene vingers en heb je ook zin om je handen uit de mouwen te steken voor Stichting Hoogstam Boomgaard Acht? Neem contact op met Hans Wijnen via hans.wijnen10@outlook.com

Bericht verloopt op 11 February 2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.