Bijenzwerm de hort op

Vandaag is nog maar eens duidelijk geworden dat Acht een heel goed functionerend WhatsAppnetwerk heeft. Sas, bewoonster van de Scheldestraat zag een grote zwerm bijen over haar huis komen. En later rondcirkelen bij een boom verderop in de straat. Ze plaatste een filmpje in de buurbewonersapp en vroeg en kreeg de contactgegevens van een imker.

Op een ander filmpje dat ze maakte zijn de bijen nog beter te zien.

Imker

De imker, Jan Bogers, was snel ter plaatse. De bijen hadden zich inmiddels verzameld aan twee takken. Jan hield een klassieke korf onder één van beide verzamelingen en schudde de bijen van de tak naar beneden. Daarna deed hij hetzelfde bij de tweede tak. De korf plaatste hij daarna op een tafellaken. Omdat de koningin in de korf zit kruipt de rest van de zwerm erbij.

Bezige bijen

Het idee was om de korf met tafellaken tot het donker te laten staan. Dan komen de bijen tot rust en kan de imker de korf ‘opdoeken’.

Maar de bijen dachten er anders over. Ze verhuisden een aantal keren terug naar de spar. Uiteindelijk is het Jan gelukt om het volk definitief in de korf te krijgen naar een bijenkast in het Ecopark te brengen.

Bijengedrag

De bijen zijn op Koningsdag uitgevlogen, ze waren de imker te snel af. In het voorjaar moet hij er namelijk voor zorgen dat een volk dat te groot is geworden gedeeltelijk verhuisd. Hij gebruikt daarvoor een kunstzwerm, maar dit jaar is de natuur zo vroeg dat de bijen sneller waren dan de imker had verwacht.

De bijen, die altijd in de buurt van de koningin blijven, hebben zich op hun reis voorbereid door zich flink vol te eten. Iemand met verstand van bijen weet dan dat ze in dit stadium geen kwaad zullen doen.

Jan heeft zich tijdens de verhuisactie alleen met handschoenen beschermd. Desondanks is hij wel een paar keer gestoken, maar omdat hij in de loop der jaren zoveel gif in zijn lijf heeft gekregen neemt hij alleen kleine prikjes waar.

Honingbijen zullen uit zich zelf niet snel steken, dat doen ze alleen wanneer ze in het nauw worden gebracht.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.