Jaap Hamming

informatie van de Familie van Jaap Hamming

Aan de bewoners van de Hamminglaan in Eindhoven en Waalre.
Jocob Lodewijk Hamming [Jaap] werd geboren op 27 Mei 1903 te Hellevoetsluis. Hij bezocht het gymnasium Haganum in Den Haag en studeerde rechten in Leiden. Van 1925 tot 1929 was hij advokaat in Rotterdam en vervolgens tot 1942 secretaris van de directie van Philips Gloeilampenfabriek n.v. in Eindhoven. Eén van zijn taken was de voorbereiding van de evacuatie naar de “vesting Holand” van de productieafdellingen in geval van oorlog. Jaap Hamming was getrouwd en was vader van vier kinderen.
Al in 1940 ontstond een groep verzetsmensen, vooral onder Philips personeel, waarvan een aantal zich aansloten bij de Orde Dienst [O.D.] Deze dienst is uitgebroeid tot een van de grootste landelijk georganiseerde en centraal geleide verzetsorganisaties. Hamming was tot 1942 chef-staf van gewest 18 [Eindhoven en omstreken] van de O.D. Hij had daarnaast door zijn werk zeer veel kennis over vrijwel alle lokaties en verbindingen die voor de geallieerden van strategisch belang konden zijn. Deze informatie werd naar Londen versturd via de spionage groep van voormalig amtenaar W d `Aquin, die beschikte over een betrouwbare radioverbinding met Londen. Nadat deze spionagegroep in Juli 1942 door de beruchte agent provocateur Anton van der Waals was verraden moest Hamming (en zijn gezin) onderduiken.
Op 11 maart 1944 werd Hamming in de trein tussen Leiden en Amsterdam door de duitsers gearresteerd en eerst in Scheveningen en daarna naar Sachsenhausen en op 16 oktober via het Kz Neuengamme ingezet bij het graven van verdedigingswerken rond de Oost Friese stad Aurich in Duitsland. De omstandigheden in dit zogeheten “aussenlager” in Engerhafe waren zeer slecht en de graafwerkzaamheden onmenselijk zwaar. Hamming is op 23 november 1944 in Engerhafe overleden, Zijn lichaam is in 1953 herbegraven door de Oorlogsgravenstichting op het ereveld in Loenen op de Veluwe (vak C nr 149) Jaap Hamming werd postuum het verzetsherdenkingskruis toegekend.
n.a.v. zijn honderdste verjaardag zenden wij U enige informatie over de naamgever van Uw straat.
Namens de familie: Dolf Hamming  Mei 2003

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.