Opgravingen

Opgravingen

 

In 1992 is op een akker bij de Mispelhoef te Acht een vergulde munt gevonden uit de eerste eeuw vóór Chr. Met deze vondst was in feite een nieuw archeologisch terrein ontdekt. In februari en maart 1997 heeft op de vindplaats een proefopgraving plaatsgevonden. Toen pas bleek dat er zich hier een grafveld in de bodem bevond, daterend uit de periode ca. 50 v.Chr.-250 n.Chr. Omdat de archeologische ondergrond door de aanleg van een bouwput zou worden verwoest, is het terrein zo kompleet mogelijk opgegraven.
graaf1 1. Reconstructie van een crematie, ongeveer 1800 jaar geleden.
De gestorvene ligt op een forse brandstapel. Naast hen staan potten met voedsel en drank voor in het dodenrijk. Nadat de stapel is opgebrand worden de crematies en verbrande potscherven bij elkaar geraapt en elders in een kuil begraven.
2. Door de geplande bouw van een grote bedrijfshal was het noodzakelijk het grafveld archeologisch te onderzoeken. De opgraving vond plaats in de maanden februari-juni 1997 en in maart 1998. Het onderzoek werd uitgevoerd door de gemeente Eindhoven samen met tientallen vrijwilligers. Zonder opgraving zouden de resten van het grafveld met de aanleg van de bouwput zijn verdwenen. Tijdens de opgraving is een plattegrond getekend van de bijna 60 grafkuilen, ook zijn ruim 10.000 vondsten verzameld. graaf2
graaf3 3. Direct na de opgraving is begonnen met het inventariseren en dateren van de vondsten. Deze bestaan vooral uit scherven en crematieresten. Er zijn ook metalen voorwerpen (o.a. munten en mantelspelden) en fragmenten van glazen armbandjes gevonden. Ook bij de verwerking van de vondsten is veel hulp gekregen van vrijwilligers.
4. Een gedeelte van de archeologische vondsten van het grafveld kan worden gerestaureerd. Dat is niet altijd even gemakkelijk omdat veel scherven zijn verbrand en vervormd tijdens de crematie. De ontbrekende delen van potten worden met gips aangevuld zodat een indruk ontstaan van de oorspronkelijke vorm van de pot of schaal. graaf4
graaf5

5. Een keuze van de gerestaureerde aardewerk-vondsten (alle daterend uit de 2e en 3e eeuw na Chr.) . Het zijn allemaal typische voorwerpen uit de Romeinse tijd. op de achtergrond twee wrijfschalen (voor het bereiden van voedsel). In het midden een amfoor (de voorloper van de fles), helemaal rechts een kookpot. Voor de linker wrijfschaal staat een drinkbeker die versierd is met een jachtscene (hazen, een hert, een jachthond). Helemaal vooraan een napje en een schaal van uit Gallië (het huidige Frankrijk) geïmporteerde terra sigillata.

1998

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.