Op Acht (van vroeger)

opacht1992

Tussen 1970 en 2000 had Acht een eigen informatie blad, genaamd “Op Acht”
In 1970 is het blad Op Acht begonnen in boerderij van de Luytelaar, Johan van Luytelaar startte met een regelmatig verschijnend dorpsblad.
De webmaster van Acht digitaal heeft nu 251 van deze bladen “gedigitaliseerd”

Overal waar een p staat daar is een PDF bestand van.

extra jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
2000 30 . . . p p p v p p p p p
1999 29 p p p p p p v p p p p p
1998 28 p p p p p p p v p . p p
1997 27 p p p p p p p v p p . p
1996 26 p p p p p p v p p p p p
1995 25 p p p p p p v p p p p p
1994 24 p p p p p p p v p p p p
1993 23 p p p p p p v p p p p p
1992 22 p p p p p p p v p p p p
1991 21 p p p p p p p v p p p p
1990 20 p p p p p p v p p p p p
1989 19 p p p p p p a p p p p p
1988 18 p p p p p p k p p p p p
1987 17 p . . p . . a p p p p p
1986 16 p p p p p p n p p p . .
1985 15 pp p p p p p t p p p p p
1984 14 p p p p p p i p p p p p
1983 13 p p p p p p e p p p p p
1982 12 p p p p p p v p p p p p
1981 11 p p p p p p v p p p p p
1980 10 p p p p p p v p p p p p
1979 9 p p p p p p p p p p p p
1978 8 p p p p p p v p p p p p
1977 7 p p p p p p v p p p p p
1976 6 p p p p p p p p v p p p
1975 5 p p p p p p p p p p p p2
1974 4 p p p p p p p v p p p p PK
1973 3 . . . . . p p p p p p p
1972 2 . . . . . . . . . . .
1971 1 . . . . . . . . . . p .
1970 0 . . . . . . . . . . . .
jan feb mrt apr mei jun jul aug sep okt nov dec
  • v = niet uitgekomen , vakantie)
  • p = pdf file gemaakt
  • pk=pdf file kerstuitgave
  • pc=carnavaluitgave

Het maken van OP ACHT (in 1976)

HET ONTSTAAN VAN “OP ACHT”.
Wat heel veel van de lezers mogelijk wel verondersteld hebben, willen we nu niet meer verbloemen:

Het maken van “op Acht” is maar kinderspel!!

Nu we zo langzamerhand de vierde jaargang, ná de overname van “Op Acht” ingaan, zal iedereen zo onderhand wel nieuwsgierig zijn naar wat er bij de redactie zoal aan het blad gedaan wordt.
Het is niet ten onrechte geweest dat de vorige uitgever van ons geliefde maandblad, met enige zorg deze ongekend grote en invloedrijke mogelijkheid van publiciteit en Achtse communicatie, uit handen gaf. De enigste overweging daartoe was dat het jeugdige enthousiasme, en de daaruit voortvloeiende jeugdige werkkracht, beter dit zware werk zou kunnen doen.

En de jeugd heeft zich daarin niet onbetuigd gelaten. Met vele kleine vingertjes, en half zoveel kleine hersentjes, hebben zij telkens weer gezorgd dat “Op Acht” bij U in de bus, of achter de deurklink komt.

Dat die kinderen hun hersentjes moeten gebruiken zal al wel vlug duidelijk zijn, als zij de binnengekomen copie moeten beoordelen, En er komt zo\’n ontzettend grote hoop berichten binnen ( !) dat je haast niet weet wat te kiezen,
“De koe Berta, van boer v, Engelen heeft een speen van de uier verstuikt, ”
“In de winkel van de Dorus van Drina is een zeldzaam pak bonen verkochte 12 witte tussen de bruinen, zonder dat het tot onlusten leidde.”
Telefoon ondertussen van Dina. Dat is groot en echt nieuws: Deze maand gaat er niemand uit Acht met anderen op reis !,
Ondertussen moet kleine Hendrik hals over kop de deur uit, hij heeft hoge nood de vaste kopie voor de advertenties is weer eens niet binnen.
Wat moet er nu gebeuren met een ingezonden mededeling, die het hart van de redactie raakt?? ” Als die snotneuzen nou iets over de hondepoepjes op het trottoir in Op Acht willen schrijven moeten ze eerst maar voor honde-riolering zorgen .”
Een correctie op het vorige nummer- mnd, gdt, moet zijn gfd.jgt,
Bijzondere aanbieding de Lila zegels van Tante Post van 20 cent kosten bij aankoop van 5 stuks nu f 0,96
Officieele mededeling van de overheid. de buizen van de riolering in de straten van het plan-Acht worden met schuimplastic aan de binnenkant bekleed, om het hinderlijke borrelen van de W.C,s tegen te gaan.
Het overblijfcentrum van het Oudercomité wordt in de vakantie benut om de leerkrachten “in vrije keuze” te laten (sp????)elen,
Uit al die berichten moeten de redacteurtjes dan maar juist die stukjes kiezen, die iedereen begrijpt, en waarbij niemand op de tenen getrapt wordt. En het moet zo duidelijk zijn dat de zetter alles kan lezen. Wéér moet er eentje de deur uit met hoge nood maar die moet gewoon plassen.
Gelukkig staat de afvalbak klaar alles wat zij niet goed achten verdwijnt daar in. En bij de grote berg kopie die elke maand op tijd binnen is, moet er wel geselecteerd worden. Een fout in de opgave de fles sju kost maar f0,56 i,p,v, f, 0.65.
Na veel geruzie is dan iedereen het eens over de inhoud_, En Petertje mag alles naai de zetter brengen, “Mientje mag mee om de zwarte verf to dragen.

De zetter zet alle letters netjes op een rijtje.
Hij past wel op dat het stukje van de bejaarden niet ondertekent wordt met “de jeugd van V.V.A.E.”

Dat hij er wel eens “neffe slaat” , zal iedereen hem, nu hij zo lief er uit ziet, best vergeven.

Die kleine kromme vingertjes zijn best te verklaren als iedere lezer eens de moeite neemt om de letters op deze bladzijde te tellen.

Zijn werkje gebeurd in grote concentratie. Hij moet dit secure karwei alléén klaren. Hoogstens mag de zetter hopen dat zijn moeder hem eens over zijn kopje aait,(de lezers doen het niet!)of dat zij stilletjes een glaasje ranja naast hem neer zet. Dat zijn dan die momenten die men direct kan herkennen uit de tekst, waand dan worre en groote vouten getiepd. Let er maar eens op.
Eén keer buiten roepen brengt dan echter meer leven in de brouwerij: van alle kanten komen de helpers aangelopen. Iedereen wil wel eens aan het Grote Wiel draaien. En zeker willen alle kinderen er bij zijn als weer een nieuw “0p Achtje” ter wereld komt. Als kleine vroedvrouwtjes kunnen zij het gewoon niet laten, om soms vóór de tijd aan de boreling te trekken. Dat zijn dan de blaadjes met een grote zwarte veeg er over heen.
Maar al die kleine blaadjes moeten nog bij elkaar gezocht worden. En pas als dat gebeurd is kan het nieten beginnen. Al de velletjes met de kaft stevig aan elkaar vast gepind.

Het rondbrengen van de boekjes bezorgt weer andere kinderen een fijne tijd: onder moeders handen uit, en vooral’ eens door de brievenbus naar binnen kijken.
Maar soms als er van die kleine hondjes achter de brievenbus op loer liggen valt dat toch weer niet mee. “Je schrikt je eigen rot”.
Ook zijn sommige brievenbusjes wel leuke dingen:”als je er een boekje instopt, komt er door de deur een koekje”.
Maar zonder flauwe kul, het rondbrengen blijft ook echt handwerk. Te voet, zonder paraplu, en dan weer goed onthouden waar nu weer bij dit huis de brievenbus zit. Soms kun je die dingen gewoon niet vinden.
Maar “ik vind het best fijn om “Op Achtjes” rond te brengen, want al die grote mensen kijken er toch wel naar uit.
Als je weer terug gaat naar moeder, zie je dikwijls al heel oudermensen met het boekje vlak voor hun neus bij het raam zitten. Het doet ons wel wat dat er nog zoveel waardering is voor het werk van de kinderen.
“Eigenlijk is het wel lastig als er iemand opbelt om te vertellen dat Marie van Ome Jan het boekje al gekregen heeft, en ik nog niet”.
Maar ja dat wil ook zeggen dat iedereen het wil lezen.
En het is voor de kinderen maar wat fijn, dat al dat kinderwerk zo gewaardeerd
wordt. Maar de redactie hoopt toch ook dat al die oudere mensen ook eens wat leuke dingen opschrijven. En dan is al het werk van de toekomstige Achtenaren, toch niet voor niets geweest. Er zijn toch zeker wel heel wat oude verhalen die de jonge mensen van Acht graag nog eens horen.
En als je bang bent om het niet goed genoeg op te kunnen schrijven: “Wij leren op school toch ook om opstellen te maken”. En van de meest onnozele titels die
de meester opgeeft, maken wij toch nog een aardig verhaaltje”.
En als U nog eens naar de eerste foto kijkt, weet U dat er genoeg redacteurs zijn. Samen krijgen die het best voor elkaar. Net als het hele ONTSTAAN VAN “OP ACHT”, dat dan wel kinderwerk is, maar veel plezier geeft aan iedereen die het leest.

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.